Tuesday, 8 March 2011

La multi ani de 8 martie, tuturor femeilor!In acest martie se implinesc 100 de ani de la prima sarbatorire a femeii.

Ziua Femeii a fost sarbatorita pt prima dat in 1911, pe 19 martie, dar aceasta actiune are radacini mai vechi: pe 8 martie 1857 a avut loc un important protesc de starda in New York al femeilor care lucrau in industria textila. Protestau impotriva conditiilor f proaste de munca, a programului mult prea incarcat de lucru in fabrica. Politia a intervenit in forta.

50 de ani mai tarziu, in 1907 comemorarea acestui eveniment a coagulat in Europa de vest miscarile feminine comuniste - a femeilor muncitoare. In 1910 in Copenhaga are loc congresul Internationalei a doua, la care Clara Zetkin (importanta militanta pt drepturile femeii, apartinand miscarii comuniste) propune infiintarea Zilei Femeii. In 1911 urmeaza si o declaratie in acest sens a Partidului Socialist din America, si pe 19 martie 1 milion de oameni serbeaza pt prima data Ziua Femeii - in Germania, Elvetia, Austria, Danemarca.

In perioada interbelica Ziua Femeii e serbata in toata Europa, in martie, fara o data precisa.

In 1917 in Rusia proteste ale femeilor marcheaza inceputul Revolutiei. Regimul comunist face din ziua femeii pe 8 martie o sarbatoare nationala.

In 1977 Natiunile Unite oficializeaza Ziua Femeii pe 8 martie, o sarbatoare a drepturilor femeii si a pacii internationale. (sursa: wikipedia)

No comments:

Post a Comment