Monday, 27 September 2010

De ce nu se mai poarta palaria? (dupa parerea mea...)





ANII '50















ANII '60






Mi se pune extrem de des intrebarea - de ce nu se mai poarta palariile?
Incerc sa-mi dau cu parerea, fara sa am pretentii de specialist.
La nivel international, palariile au intrat in declin la sfarsitul anilor '60, odata cu revolutia sexuala si schimbarea la fata a societatii si (total) a modei. S-a renuntat la tipologia femeii gingase, neajutorate, extrem de feminine si elegante, partenera si jumatatea barbatului, cea mai draguta dintre coastele lui Adam. Femeia si-a castigat egalitatea prin renuntarea la feminitate (paradox, nu?). Vedeti diferenta intre moda anilor '50 si '60 in pozele de mai sus. Nu au nici o legatura, transformarea a fost totala. Palaria (care acopera capul femeii) a fost asimilata pozitiei inferioare a femeii, imaginii traditionale, acea imagine impotriva careia se lupta.
Dimensiunea androgina a devenit tot mai importanta, ajungand la apogeu in anii '80, chiar si '90 - tineti minte umerii exagerati, tinutele sclipicioase, colantii, sau costumul gri si drept pt birou? Femeile si barbatii erau imbracati aproape la fel. Ca sa fac o paralela - in Egiptul antic a existat o femeie-faraon (Hatshepsut). Intotdeauna se urca pe tron, si era reprezentata oficial (in picturi si basoreliefuri) purtand barba de faraon - chiar purta barba falsa. Adica functia (masculina) de conducere a tarii a venit la pachet cu barba :). Avea si barba ascutita, frumos rulata, si sani, in the same time. Cam asa si cu revolutia sexuala din sec alXX-lea: directorul-femeie trebuie sa poarte costum si servieta. La tocuri nu s-a renuntat pt ca anuleaza diferenta naturala de inaltime dintre barbati si femei, si deci serveau scopului :).
In ultimul deceniu moda s-a echilibrat, reluand multe din elementele de dinainte de anii '60. Vedem buline, fuste clos, talie cambrata, multa dantela, accesorii fanteziste de par, multeeee flori, bentite, etc. Nu sunt specialist in moda, zic doar ce vad in vitrine. Deci in sfarsit femeile au ajuns la concluzia ca pot fi directori si purtand roz :)

Ei, si cand am observat eu ca palaria a facut furori in presa (prima data dupa multe decenii!!!): la nunta Camilei cu Charles. Desigur, femeile bogate si elegante nu au renuntat la palarii niciodata, doar ca s-au folosit muult mai rar (vara, la un martini pe terasa la Nisa?), si nu s-a mai inventat nimic nou.

Cat despre Romania - atunci cand in toata lumea (civilizata) palaria isi traia gloria absoluta si deplina (1860-1960), la noi majoritatea femeilor locuiau f modest la tara si purtau batic. Bruma de burghezie eleganta si purtatoare de palarii din perioada regatului a fost nimicita de comunisti, impreuna cu bunurile lor (palariile s-au distrus/pierdut majoritatea). Rapid. Iar valorile lor au fost omorate sistematic, insistent si sigur timp de 40 de ani. Printre ele si superficiala, frivola, capitalista si dusmana-de-clasa eleganta feminina. Tineti minte femeia-muncitor, egala cu barbatul, muncind in fabrici si uzine cot la cot cu barbatul? Taranca, sudor, tractorist, etc. Gri, haine fara forma si stil, vesnic inafara modei, parul scurt permanent... cahhh. De femeie comunismul s-a ocupat in mod special, ea a fost "eroina" lumii noi, a Romaniei de aur. 8 ore la serviciu impartind munca cu barbatul, iar acasa restul pana la 24 de ore, muncind singura (mancare, spalat haine in conditii oribile, nascut macar 4 copii in conformitate cu Decretul, etc).

Apoi au venit anii '90, cand poate aveam sanse sa continuam de unde se rupsese lantul frumusetii. Dar a venit invazia de haine turcesti si chinezesti - sclipiciul, fermoarele in exces, imprimeurile grafice in exces, despuiatul in exces, subcultura, manelismul, femeia-karatista... de toate. Aaa, sa nu uit de vedetele porno siliconate, de pseudo-cantarete, si prezentatoarele stirilor sportive - visul majoritatii adolescentelor, modelele feminine promovate cu incapatanare.

Concluzia: in Romania palaria nu a avut niciodata traditie cu adevarat. Palaria este un accesoriu al femeilor bogate si elegante de la oras, iar noi nu prea am avut asa ceva. Nici bogatie, nici eleganta, nici orase.
Cu atat mai putin palarii :( Dar lucrurile se schimba... exista cel putin o obsedata (in prezenta subsemnatei) care lucreaza la asta :)

4 comments:

  1. Un articol foarte bun! Foarte bine subliniat. Sa sti ca ai talent la scris:)

    ReplyDelete
  2. saru-mana! te pup :)

    ReplyDelete
  3. din fericire, draga Raluca, se mai gaseste cate o obsedata care se bucura din suflet de munca pe care o depui atat pe net cat mai ales pe teren incercand sa trezesti bucuria feminitatii. multumim

    ReplyDelete
  4. Raluca, scrie mai des pentru ca sunt excelente articolele tale!:)

    ReplyDelete