Sunday 1 August 2010

Palarie fedora barbateasca, anii '60-'70






Prima palarie barbateasca pe care o postez! Acest model de palarie a ramas neschimbata pentru cateva decenii. Ca intotdeauna cand e vorba de moda barbateasca, lucrurile sunt destul de "standard", "tinuta obligatorie".

Ce ma bucur ca scriu de fedora - deci, palaria fedora a aparut ca accesoriu feminin la sfarsitul sec al XIX-lea, adica epoca victoriana. Numele vine de la numele unui personaj feminin dintr-o piesa de teatru, care purta o astfel de palarie. Ce fel de palarie? Una cu borurti relativ mici, si pe care o apuci de calota crestand-o cu degetele. Abia prin anii '50 fedorele au inceput sa fie facute din "fabrica" cu crestatura specifica. Pana atunci si-o facea fiecare cum vroia.
Totusi, numai in momentul cand a devenit accesoriu masculin, fedora a devenit celebra - adica prin anii '20. Ea ramane specifica perioadei interbelice americane, fiind asociata cu gangsterii, care se imbracau elegant, si deci purtau fedora! E o palarie stilata. Multe staruri au purtat-o in filme, mai ales in anii '40-'50. Dar si acum fedora este cea mai populara palarie. In orice magazin cu palarii veti intra, le veti gasi. Acum au dungulite, patratele, sunt colorate, din stofa sau material raiat... Si sigur - este o palarie masculina foarte sexy, atunci cand e pe capul unei femei :)

No comments:

Post a Comment